Hoe werkt een kopieerapparaat?

Een kopieerapparaat kent diverse benamingen, zoals fotokopieerapparaat, kopieermachine of kopieertoestel. Het kopieerapparaat wordt gebruikt om tekst of afbeeldingen van een papier een gelijke afdruk te maken. Hiervoor wordt de term fotokopiëren gebruikt. Als u voor uw bedrijf een kopieer machine wenst aan te schaffen, dan is het praktisch om over enige basiskennis van de werking van een kopieerapparaat te beschikken. Er kunnen bijvoorbeeld grofweg twee typen kopieermachines worden onderscheiden in de vorm van een analoge kopieermachine en een digitale kopieermachine.

Digitale kopieermachines

Het moderne kopieerapparaat is een combinatie van een scanner en een laserprinter, die over dezelfde functie beschikken als kopieermachines. Het voordeel van de moderne kopieerapparaten is, dat bij een dergelijk apparaat de functies van scanner en laserprinter ook afzonderlijk gebruikt te kunnen worden als onderdeel van een netwerkfunctionaliteit. Een digitaal kopieerapparaat is dan ook bij uitstek geschikt voor kantoren, waar niet alleen kopieën moeten worden gemaakt, maar waar ook veel papieren geprint worden. Een multifunctioneel kopieerapparaat kan naast de kopieerfunctie en printfunctie ook gebruikt worden voor het digitaliseren van documenten en voor het verzenden van documenten.

Werking digitaal kopieerapparaat

De moderne kopieerapparaten functioneren op eenzelfde wijze als een laserprinter. De tonercartridge in de kopieermachine spuit poeder op het papier en daardoor wordt de afbeelding of tekst op een nieuw vel papier afgedrukt. Er zijn zowel kopieerapparaten beschikbaar, die alleen in een zwarte kleur kunnen afdrukken en kopieermachines, die ook kleuren kunnen verwerken tijdens het afdrukproces.

Functies kopieermachine

Een kopieermachine kan over meerdere functies beschikken. Naast het afdrukken van een afbeelding of tekst van een gelijke grootte is het bijvoorbeeld ook mogelijk om de afbeelding of tekst te verkleinen of groter te maken. Daarnaast kan een kopieerapparaat ingesteld worden om enkelzijdig of dubbelzijdig af te drukken. Kopieermachines kunnen ook over uitgebreide functies beschikken, variërend van het kopiëren van meerdere papieren tegelijk tot de bewerking van een document voor het kopiëren. Verder beschikt een kopieerapparaat veelal over verschillende papierladen, waarin diverse formaten papier kunnen worden geplaatst, zoals in een A4 kopieerapparaat en A3 kopieermachine. Daarnaast zijn er kopieermachines, die over een ingebouwde nietmachine en perforator beschikken.

No tags for this post.

B2B infos

Comments are closed.